Uzman Klinik Psikolog Tuğba Yavuz sizleri bilgilendirmeye devam ediyor. Kaygı Bozukluğu Nedir? sorusunun yanıtı için sizlere en iyi içeriği hazırladık, kısa bir gezinti ile bilgi sahibi olun. Öncelikle kaygı kavramını tanımak gerekir, klasik bir şekilde bunu açıklamak gerekirse de, hayatı tehtid eden veya tehditvari bir şekilde algılanan, rahatsızlık veren, endişe duyulmasını sağlayan, korku duygusunun en iyi tanımıdır KAYGI. Bir çok terimle de ayrıca tanınan kaygı'nın en çok arandığı eş anlamlısı anksiyete diyebiliriz.
Bugün Türkiye'de hemen her insanın iş ile ilgili, okul ile ilgili, ailesi ile alakalı ve bazı durumlarda ise sağlık ile alakalı kaygı duygusunu hissettiğini bilmekteyiz. Kaygılı hissettiğimiz anlarda gergin oluruz. Hatta ve hatta bazı hallerde titreme, çarpıntı hissetmek de doğal tepkilerden biridir lakin bunun sık sık ve rahatsız edici bir durumda olması halinde hemen bu durumda uzmanlaşmış psikologlardan destek almak gerekir. Psikolog Tuğba Yavuz'da kaygı ile alakalı yaşanan tüm sorunlarınızda gerek online, gerekse yerinde sizleri ağırlamaktadır. Kaygı duygusunun devamlı olması, aşırı olması halleri hayatımızı olumsuz etkiler. Kaygı bozukluğu yaşayan kişilerin panik yaşaması, korkuyu daha yüksek hissetmesi, başına çok kötü birşeyin geleceğini düşünmesi gibi duygulardan uzaklaşması için profesyonel destek alması gerekir.
Malesef hayat içerisindeki konforumuzu ciddi bir şekilde KAYGI etkilemektedir.
Kişiden kişiye, yaşanan duygulardan, davranış şekillerine göre türlerini tanımlayabiliriz.
PANİK BOZUKLUK
Panik bozukluğunu kısaca tanımlamak gerekirse, beklenmedik bir şekilde, kendiliğinden seyreden bir türdür. Panik atakların gelmesi sırasında kişide nefes darlığının hissedilmesi, çarpıntı hissedilmesi, titreme olması, boğulma hissi, gögüste ağrı hissi, mide bulantısı durumu, üşüme hissi ve ateş basması gibi durumlar görünebilmektedir. Ayrıca uyuşma, baş dönmesi, baygınlık, ölüm korkusu, delirme korkusu da ileri seviyelerde görünebilir. Tekrarlanan panik ataklar sırasında kişinin ne yapması gerektiği, bununla nasıl başa çıkacağı ve nasıl kurtulacağı hakkında profesyonel destek alması için Uzman Klinik Tuğba Yavuz'a başvurması yeterli olacaktır.
ÖZGÜL FOBİ
Bu türde ise belirli bir nesneye karşın, belli bir duruma karşın karakterize edilmiş olan, tipik bir şekilde kaçınmaya adım attıran anksiyete (kaygı) bozukluğu diyebiliriz. Genellikle bu türe hayvan, böcek, kapalı yer, araba sürme, kan tutması vb. gibi durumlarda rastlarız. En etkili tedavi seçeneği ise tabikide Psikologumuz tarafından yapılacak olan psikoterapi olacaktır.
AGAROFOBİ
Kaygı bozuklukları türlerinde utanç verisi, zor durumda olabilecek, yardım edilemeyecek durumla olma gibi hususların hissedildiği korku türüdür. Bu durum rastlanılan hususlara karşın ortantısız olur. Mesela kişinin dışarıda yalnız gezmekten korkması, açık alanda bulunmaktan korkması, kapalı alanda tek kalmaktan korkması, kalabalıktan korkması gibi durumlardır. Bu durumla ilgili psikoterapi veya ilaç tedavisi önerilmektedir.
SOSYAL FOBİ
Yine sık rastlanan bir türdür. Başkası tarafından olumsuz bir görüş alacağını, olumsuz bir şekilde değerlendirileceğini düşünen kişiler için ruhsal bir rahatsızlık diyebiliriz. En çok yüz kızarması, ses titremesi, çarpıntı vb. gibi durumlara rastlanır. Bu hususla karşılaşanlar için ilaç tedavisi ve psikoterapi uygulanmaktadır. En iyi kararı Psikologunuz verecektir.
AYRILIK KAYGI BOZUKLUĞU
Kaygı bozukluğunu yaşayan kişinin bağlanmış olduğu kişilerden ayrılma korkusu yaşadığı halleri kapsar. Aşırı derecede ayrılma korkusu, endişesi duyarlar. Ayrılık kaygısı genellikle çocuklarda görülmektedir, çok nadir olarak yetişkinlerde de rastladığımız bir durumdur.
YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU
Son olarak karşılaştığımız bu tür ise en az 6 ay boyunca her gün karşılaşılan, her gün hissedilen kaygıyı kapsar. Kontrol etmekte güçlenenlerin, endişe halinin yüksek olduğu kişilerin, sıkıntılı hissetmesi, işlev kaybına kadar gidebilen bir bozukluk türüdür. Sıkıntı ve endişeli olan kişinin sanki kötü bir haber gelecekmiş gibi, sanki kötü birşeyin olacakmış gibi hissetmesi, algılaması bu durumu ileri taşır. Kolay yorulma, konsantre olmakta güçlük yaşama, sinirli olma, uyku düzeninde bozukluğun ilerlemesi, kaslarda gerginliklerin artması gibi hususlarda ortaya çıkar. Yaygın anksiyete bozukluğu tedavisi için Uzman Klinik Psikolog Tuğba Yavuz'a hemen ulaşabilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak merak etitkleriniz için sitemizdeki Whatsapp hattımız veya kurumsal Instagram hesabımızdan bize yazabilirsiniz.